بعضی از مسافران به دلایل مختلفی سفر زمینی را به پرواز ترجیح می دهند. قیمت بلیط هواپیما گاهی بالاست، برخی علاقه دارند جاده و مناظر را تجربه کنند، یا قصد دارند با خودروی شخصی به ترکیه بروند. از طرفی، برخی مسافران به دلیل محدودیت های ارزی و مسائل اقتصادی، ترجیح می دهند از مرزهای زمینی عبور کنند و هزینه های سفرشان را مدیریت کنند. اما سفر زمینی به ترکیه، مخصوصاً استانبول، نکات و چالش های خاص خودش را دارد که دانستن آنها قبل از حرکت ضروری است.
برای رسیدن به استانبول به صورت زمینی، سه گزینه وجود دارد: اتوبوس، خودروی شخصی و سواری های بین المللی (ون و تاکسی). بسته به نوع وسیله ای که انتخاب می کنید، مرزهای متفاوتی برای عبور وجود دارد.
کشور ایران دارای چهار مرز زمینی رسمی برای عبور به ترکیه است
برای مطالعه بیشتر: راهنمای سفر به استانبول از وان
اگر قصد دارید با ماشین خود به ترکیه بروید، باید چند نکته را در نظر بگیرید. مدارک ضروری برای سفر زمینی به ترکیه شامل گذرنامه معتبر، کارت سبز بیمه، پلاک بین المللی، گواهینامه بین المللی و برگه کاپوتاژ خودرو است. هزینه عوارض خروج از کشور برای خودروی شخصی حدود ۳۰۰ هزار تومان است و برای هر فرد نیز عوارض جداگانه ای در نظر گرفته می شود. قیمت سوخت در ترکیه بالا است، بنابراین برای صرفه جویی، بهتر است قبل از ورود به این کشور، باک بنزین خود را پر کنید. هزینه سوخت در ترکیه حدودا لیتری ۶۰ هزار تومان است، که در مقایسه با ایران رقم بالایی محسوب می شود.
یکی از مزایای سفر زمینی به استانبول، امکان بازدید از جاذبه های طبیعی و تاریخی در مسیر است. برخی از مهم ترین آنها عبارتند از دریاچه وان که اگر از مرز رازی عبور کنید، می توانید در کنار این دریاچه توقفی داشته باشید و از مناظر زیبای آن لذت ببرید. ارزروم که در مسیر مرز بازرگان قرار دارد، شهری تاریخی با جاذبه هایی مانند مسجد لاله لی و پیست اسکی پالان دوکن است. کاپادوکیا که اگر مسیر دیاربکر و قونیه را انتخاب کنید، این منطقه دیدنی با خانه های سنگی و بالن های هوای گرم قابل بازدید است. بولو که در مسیر استانبول قرار دارد، شهری با جنگل های سرسبز و دریاچه زیبای آبانت است که می تواند محل استراحت خوبی باشد.
هزینه سفر زمینی به استانبول بسته به نوع وسیله ای که انتخاب می کنید، متفاوت خواهد بود. قیمت بلیط اتوبوس از تهران به استانبول بین ۶ تا ۱۰ میلیون تومان است. هزینه ون یا تاکسی های بین المللی نیز چیزی در حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان خواهد شد. اما اگر قصد دارید با خودروی شخصی سفر کنید، هزینه های مختلفی خواهید داشت. عوارض خروج از کشور ۲۰۰ هزار تومان برای بار اول، ۳۰۰ هزار تومان برای بار دوم و ۶۰۰ هزار تومان برای بار سوم به بعد است. هزینه بیمه خودرو برای سفر به ترکیه حدود ۲ میلیون تومان است. علاوه بر این، هزینه سوخت بسته به مسیر و میزان مصرف خودرو شما متغیر خواهد بود، اما در مجموع هزینه های خودرو شخصی در مسیر رفت و برگشت به استانبول چیزی حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان خواهد شد.
برای مطالعه بیشتر: سفر به استانبول بدون تور
در کنار مزایای این روش، باید به برخی از خطرات سفر زمینی به ترکیه هم توجه داشت. مسیرهای طولانی و خستگی راننده، مخصوصاً برای سفر با ماشین شخصی، یکی از چالش های اصلی است. همچنین وجود برخی مناطق کم امنیت در نزدیکی مرزها، مخصوصاً در شب، مسئله ای است که باید به آن دقت داشت. هزینه بالای سوخت در ترکیه نیز می تواند باعث افزایش هزینه های سفر شود. علاوه بر این، امکان بروز مشکلات فنی برای خودرو و دشواری در یافتن تعمیرگاه مناسب در برخی مسیرها از دیگر مشکلات سفر با خودروی شخصی است.
با این اطلاعات می توانید مناسب ترین مسیر را در یک سفر زمینی به استانبول انتخاب کنید. اگر به دنبال سریع ترین مسیر باشید، مرز رازی کوتاه ترین و سریع ترین مسیر را دارد، اما فقط برای خودروهای شخصی مناسب است. مرز بازرگان بهترین گزینه برای اتوبوس و ماشین شخصی است، زیرا جاده های آن بهتر است و خدمات بیشتری در مسیر وجود دارد. مرز سرو و گوربولاغ برای کسانی که قصد سفر به جنوب یا غرب ترکیه دارند مناسب تر هستند.